BHV Vlam
BRN Brandbeveiliging ehbo trainingen
BRN Brandbeveiliging bhv trainingen
Brandprotectie
BRN Brandbeveiliging blusmiddelen

7 tips voor een brandveilige BBQ!

7 tips voor een brandveilige BBQ

Ieder jaar belanden er helaas weer vele Nederlanders op de EHBO door brandwonden: het gevolg van onveilig barbecueën. Wij geven je graag een aantal tips over hoe jij veilig kunt omgaan met de barbecue met dit warme weer. Safety first natuurlijk! 

Tip 1 – Zorg voor een stabiele ondergrond
Zet de barbecue op een stevige, vlakke en stabiele ondergrond. Heb je een elektrische barbecue? Leg het snoer dan zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen. Wanneer iemand over het snoer struikelt, kan de barbecue omvallen.

Tip 2 – Verwijder brandbaar materiaal in de buurt van de barbecue
Plaats de barbecue op een windvrije plaats. Zet hem ook niet te dicht bij struiken, tuinmeubels, parasols of tafellakens. Ben je aan het barbecueën op de camping? Barbecue absoluut niet te dicht bij de tent. Let erop dat je een elektrische barbecue nooit in de buurt van water plaatst.

Tip 3 – Steek de barbecue veilig aan
Allereerst: gebruik nooit spiritus, brandgel of benzine als aanmaakmiddel. Dit kan voor steekvlammen zorgen die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Gebruik om het vuur aan te steken barbecueproducten met een CE-markering en lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Aanmaakblokjes
Plaats bruine aanmaakblokjes altijd op en nooit onder houtskool of briketten. Op deze manier komt er genoeg zuurstof bij. Het voordeel van bruine aanmaakblokjes is dat ze reukloos, niet giftig, milieuvriendelijk en onbeperkt houdbaar zijn.

Gas
Check altijd eerst even de datum op de gasfles en kijk of er geen gaatjes in de gasslang zitten. Zet de gasfles altijd rechtop! Haal voor het aansteken eerst de deksel van de barbecue en steek wanneer je het gas opendraait direct de barbecue aan.

Tip 4 – Hou afstand en draag veilige kleding
Hou vooral kinderen en huisdieren op afstand van de barbecue. Laat ook de rest van de gasten zo min mogelijk bij de barbecue komen.

Draag bij voorkeur een linnen schort (nooit synthetisch) en handschoenen. Het dragen van licht ontvlambare kleding zoals een zwembroek wordt afgeraden. Barbecue ook nooit met ontbloot bovenlijf n let ook op ruimvallende kleding. Dit vat sneller vlam!

Tip 5 – Alcohol en barbecueën is een no-go
Ook tijdens een barbecue is er een BOB. Let goed op overmatig gebruik van alcoholische dranken. Er mogen zich geen alcoholhoudende dranken bevinden in de buurt van de barbecue. Met extreme hitte kunnen alcoholdampen ontstaan die eventueel kunnen ontvlammen.

Tip 6 – Ruim de barbecue weer veilig op
De barbecue blijft nog een langere tijd heet. Let hier goed op. Verplaats deze dan ook nooit als hij nog warm is! Doof de nagloeiende houtskool (eventueel met zand of water), draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit of haal de stekker uit het stopcontact bij een elektrische barbecue.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor optimaal barbecueplezier op een brandveilige manier. Heb je vragen over bovenstaande tips? Stel ze ons gerust!

Bent u geïnteresseerd in onze diensten of heeft u vragen?