BHV Vlam
BRN Brandbeveiliging ehbo trainingen
BRN Brandbeveiliging bhv trainingen
Brandprotectie
BRN Brandbeveiliging blusmiddelen

Ken jij de gevaren van Koolmonoxide?

Koolmonoxide

Jaarlijks overlijden er meer dan 10 mensen aan een koolmonoxide vergiftiging. Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, hout-, gas- en oliekachel of openhaard. Vaak wordt er gedacht dat koolmonoxide vrijkomt bij oude apparatuur. Dit klopt niet, ook bij nieuwe apparatuur kan door een verkeerde aansluiting of technisch defect koolmonoxide vrijkomen. Wij behandelen graag de gevaren, hoe je koolmonoxide kunt herkennen en tips omtrent het plaatsen van een CO-melder. Het is namelijk van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd wanneer er koolmonoxide vrijkomt in je huis.

De gevaren voor je lichaam
Net zoals zuurstof bindt koolmonoxide zich aan de hemoglobine van rode bloedcellen. Maar er is minder ruimte beschikbaar voor het vervoeren van zuurstof omdat CO sterker is dan zuurstof. Hierdoor krijgen weefsels en cellen in het lichaam een tekort aan zuurstof (hersenen, hart en longen). Zelfs de dood is een gevolg bij een hoge hoeveelheid CO.

De gevaren bij een langdurige blootstelling aan een lage hoeveelheid koolmonoxide zijn ook niet mals. Denk bijvoorbeeld aan de klachten spierzwakte, misselijkheid en hartritmestoornissen. Daarnaast wordt regelmatig een algehele aantasting van het zenuwstelsel geconstateerd.

Hoe herken je koolmonoxide?
De bovengenoemde gevolgen van een koolmonoxide wilt iedereen natuurlijk vermijden. Maar hoe herken je de aanwezigheid van koolmonoxide nu precies? Dit gas is te herkennen aan zowel kenmerken binnen het huis als lichamelijke kenmerken. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

De kenmerken die je in huis kunt waarnemen zijn gele vlammen bij de verbrandingsapparatuur, een herhaaldelijke uitvallende waakvlam en (meer) condens op de binnenkant van de ramen. Ervaar je een van deze kenmerken? Verlaat dan direct de woning en bel 112.

Bescherm jezelf met een CO-melder
Uit recentelijk onderzoek blijkt dat 72% van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Daarnaast heeft maar 25% van de Nederlandse huishoudens een CO-melder in huis. Hieronder beschrijven we duidelijk de beste plekken om een CO-melder te plaatsen.

In een ruimte met een verbrandingstoestel (mogelijke CO-bron)
Aan het plafond:

  • Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
  • Centraal in de ruimte.
  • Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.
  • Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

Bij een schuin plafond:

  • Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
  • Plaats de melder aan het schuine plafond.

In een ruimte zonder een verbrandingstoestel
In slaapkamers: op ademhoogte

  • In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop je slaapt.
  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
  • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Overige ruimtes: op ademhoogte

  • Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte.
  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
  • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Plaats hier nooit de CO-melder

  • Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
  • Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

De belangrijkste tips op een rij
Ventileer, controleer en alarmeer. Laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan. Zorg dat er jaarlijks een gecertificeerd vakman het verwarmingstoestel controleert. En plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.

Heeft u interesse in een van bovenstaande cursussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bent u geïnteresseerd in onze diensten of heeft u vragen?