BHV Vlam
BRN Brandbeveiliging ehbo trainingen
BRN Brandbeveiliging bhv trainingen
Brandprotectie
BRN Brandbeveiliging blusmiddelen

Tips voor het veilig opladen van opladers, batterijen en accu’s!

veilig opladen van opladers

Komt het volgende jou bekend voor? Je bent bijna klaar om te slapen maar je checkt eerst even je laatste berichtjes op WhatsApp en bekijkt nog een grappig filmpje van een dansende hond. Je hebt je telefoon ook al in de oplader gedaan. Je zet je scherm uit, draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij opstaat. Dit scenario klinkt als de normaalste zaak van de wereld, toch? Echter zitten hier behoorlijk veel risico’s aan vast. En waarschijnlijk zonder dat jij je dit realiseert.

We laten je graag meteen een voorbeeld zien om je het gevaar duidelijk te maken. Op de foto zie je een zwartgeblakerde bank. Een paar uur hiervoor lag hier een man niets vermoedend door zijn telefoon te scrollen met het snoer in de oplader. Hij viel in slaap, zijn telefoon kwam tussen de kussens terecht waardoor deze de warmte niet kwijt kon en vloog in brand. Met als gevolg: een heftige brand en zwaar letsel voor de persoon in kwestie.

Batterijen en brandgevaar
Bij normaal gebruik zijn batterijen niet gevaarlijk. Maar wanneer ze in aanraking komen met water, wanneer er kortsluiting ontstaat of als ze overladen worden, kan er brandgevaar ontstaan. Laat jij jouw batterijen op volgens de juiste en veilige manier? Zo niet, dan kan dit ook brandgevaar opleveren. Verderop in dit blogstuk geven wij tips over het veilig opladen van jouw apparaten.

Lithium-ion batterij opladen
Een Lithium-ion batterij is een lichtgewicht, oplaadbare batterij of accu in smartphones, tablets, laptops, haverboards en elektrische fietsen. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij. Dit heeft veel voordelen maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit type batterij toe. Ze kunnen namelijk spontaan ontploffen of ontbranden.

10 tips over het veilig gebruiken van Lithium-ion batterijen

  1. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en volg deze ook op.
  2. Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd is. Koop dus geen goedkopere varianten op bijvoorbeeld AliExpress.
  3. Laad de batterij minstens eens in de drie maanden op.
  4. Leg een batterij niet in het volle zonlicht. Zorg er daarnaast ook voor dat deze niet te koud wordt.
  5. Leg het apparaat (of batterij) tijdens het opladen vrij neer op een onbrandbare, stabiele plek.
  6. Laat de batterij bij voorkeur overdag op.
  7. Haal de stekker uit het stopcontact wanneer de batterij vol is.
  8. Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder. Het beste zou zijn als je ook nog toezicht houdt tijdens het laden.
  9. Heeft de batterij onderhoud nodig? Ga er niet zelf mee aan de slag maar laat dit altijd aan een deskundige over.
  10. Is je apparaat gevallen, beschadigd of vervormd? Leg het buiten neer en lever het zo snel mogelijk in ter reparatie.

Zorg er ook voor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt?

Herken brandgevaar
Er kan een heftige ontbranding plaatsvinden bij Lithium-ion batterijen. De gassen die hierbij vrijkomen zijn giftig. Het is dus belangrijk dat je zelf zo snel mogelijk kunt constateren dat er mogelijk probleem is met de batterij. Dit zijn de signalen:

– (Overmatige) hitte
– Sterke geur
– Lekkende vloeistof
– Vonken
– Rook

Bel 112 wanneer er een heftige rookontwikkeling is of als er een brand ontstaat. Bij twijfel, bel altijd 112.

Heb je vragen naar aanleiding van dit stuk? Neem gerust contact met ons op!

 

Bent u geïnteresseerd in onze diensten of heeft u vragen?